РИМ – Стара Загора е домакин на международна конференция, посветена на мрамора в древна Тракия

От 10 до 13 май 2023 г. в РИМ-Стара Загора се провежда международна конференция „Ex marmore. Експлоатация, търговия и използване на бели мрамори в древна Тракия и нейните околности” / “Ex marmore. Exploitation, trade and use of white marbles in ancient Thrace and its neighbourhood”.

Конференцията е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) и Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките с подкрепата на Община Стара Загора.

По повод събитието, в музея се състоя пресконференция с участието на г-жа Милена Желева, зам.-кмет по Култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ-БАН и г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора.

По време на срещата с медиите бе съобщено, че на 18 май 2023 г. в старозагорския музей  предстои да бъде открита гостуващата от НАИМ-БАН изложба „Среброто на траките“. Тя ще съдържа близо 100 находки, представящи някои от най-интересните тракийски съкровища, открити по нашите земи.

Г-жа Милена Желева обяви, че Община Стара Загора ще дофинансира археологическите разкопки в парк „Зелен клин“. Представени бяха и акценти от проучванията в местността „Мечи кладенец“.

Научната конференция бе открита в 14:00 ч. в зала № 33 на РИМ-Стара Загора. Участниците бяха приветствани от г-жа Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ при Община Стара Загора, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН и г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора.

Основната цел на форума е да се представят последните тенденции и резултати в изследването на мраморни артефакти от територията на римска Тракия. Събитието е част от проект „Fingerprinting White Marbles. Quarries and Cities of Roman Thrace, 1st–3rd century AD“ (OFWF033042), между НАИМ при БАН и Австрийския археологически институт.

В конференцията вземат участие над 50 изследователи от Австрия, Германия, Гърция, Италия, Словения, Турция, Румъния и България.

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата ще изработят и украсят традиционни дрянови...
Изложбата представя монети, употребявани от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!