С изложба в АК "Музей на религиите" стартира Пето национално биенале "Мозайката днес"

На 30 юни 2023 г., с изложба в Архитектурен комплекс "Музей на религиите", бе открито Пето национално биенале "Мозайката днес", организирано от "Арт мозайка" в сътрудничество с Община Стара Загора.

„Мозайката днес“ е вече утвърдено като традиционно събитие в културния календар на Стара Загора - град, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това древно изкуство.

Тази година старозагорците и гостите под липите могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на изтъкнати наши и чуждестранни творци –„едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали“.

Устойчивото присъствие на този форум през последното десетилетие в живота на града се сбъдва, благодарение на  отдадеността към каузата на организатора му „Арт мозайка“ и ръководителя ѝ Стойка Матева.

Посветени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България, както и гости от Италия и Германия, се срещат в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене. По невероятен начин умее да преобразува пространства, чрез въвеждане на цветове, текстура и графични ефекти еднакво валидни за интериорния или екстериорен дизайн, създавайки впечатляващи инсталации при реализиране на художествени проекти.

Тазгодишното издание на форума си поставя за цел да даде начало на поредица от инсталации, свързани с българските народни приказки. Първата е по идейния проект на Матева и илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на поколения българи приказка  „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев.

Закриването на биеналето ще се проведе на 3 юли 2023 г. при подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!