Честита Баба Марта

ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ НОСИ ОНАЗИ МАРТЕНИЦА,

КОЯТО Е ПОДАРЕНА ОТ СЪРЦЕ

 

Малко са онези чисто български символи, които нямат аналог по света.

Един от тях е МАРТЕНИЦАТА.

Щом усети нежния полъх на южняка, българката изважда бяла и червена вълнена или памучна прежда и я усуква. Така в първомартенското утро всяка къща осъмва празнично накичена, защото хората казват, че се е преобърнало слънцето и студът влиза на четиридесет метра под земята. Мартеници греят на ръцете на децата, кичат шиите на невестите, поясите на ергените, връзват се на плодните дръвчета, на новородените животни, на стопанските постройки. Пожеланието е всички да бъдат здрави през цялата година.

Основните цветове на мартеницата са бял и червен. Те са символ на женското и мъжкото начало, на пасивното и активното. Белият цвят символизира чистота и невинност, радост. За българина той е знак за красота. Червеният е жизнената сила, той е  способен, според народните поверия, да прогонва тежките болести. Ето защо червеният конец е най-разпространения апотропей в традиционната култура. Преплитането, усукването на двата цвята дава и магическата сила на мартеницата.

Доукрасена с други пъстри цветове и символи, тя е не само произведение на самоукия народен гений, но и желан подарък за малки и големи.

 

доц. д-р Евгения Иванова

Етнограф в РИМ-Стара Загора

 

 

 

 

постоянна експонация

Регионален исторически музей - Стара Загора,...
Изложбата гостува от НПМ "Шипка-Бузлуджа...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!