„НОЩ НА ИЗКУСТВАТА" - СТАРА ЗАГОРА 2013!

    На 27. 09. 2013 г. се проведе деветото издание на „Нощ на изкуствата“ в Стара Загора. Регионален исторически музей, музей „Неолитни жилища“, архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и Хилендарски метох бяха посетени общо от 4881 души. Броят на посетителите, които разгледаха експозициите на РИМ е 2554 души, в „Музея на религиите“ се събраха 1687 души, в „Неолитни жилища“ – 332, а в Хилендарски метох – 308.

    Голямата атракция в „Нощта“ бе тържественото посрещане на олимпийските музи, които отвориха вратите на музея за любопитните посетители на фона на нежната музика на трио „Реверанс“. Старозагорци се наслаждаваха на присъствието на грациозните богини през цялата вечер и с тяхна помощ участваха в играта „Намери своята муза“. Други игри, които провокираха голям интерес бяха състезанията с пъзели „Късчета от миналото“ и надпреварата по мелене на зърно с праисторически хромел „Зрънце по зрънце“. Част от богата програма на „Нощта“ в РИМ бе и участието на пъргавите грации от клуб „Спортна гимнастика“ с ръководител Ирина Руняшка, които обраха овациите с представянето на композицията „Нощ в музея“ на античната улица. На 3-то експозиционно ниво се проведе демонстрация по ритуално месене на хляб от мрежа „Хлебни къщи“. Малки и големи посетители се радваха на кукления спектакъл „Солистът“ – испанска постановка в рамките на международния фестивал „Пиеро“. След него на лапидариума започна едно от най-очакваните събития в програмата – концертът на младите и талантливи старозагорски музиканти Кристиан Димитров, Боби Генев, Красимир Гешев и Виктор Герджиков. Те събраха овациите на многобройната публика.

    В „Музея на религиите“ „Нощта“ бе изпълнена с хармоничните съзвучия на изпълненията на певчески хор „Родина“ и Трио Гранди тенори. В музей „Неолитни жилища“ посетителите имаха възможност да се впуснат в мистерията на „Загадките на праисторията“, като участваха във викторина и спечелиха много награди. Малките посетители на Хилендарския метох упражниха художествените си умения в ателието „Рисунки от Рибния буквар“ и разгледаха изложбата „Образованието – прозорец към света“.

    Във връзка с инициативата на РИМ „Открий твореца в себе си“ напомняме на всички, които са успели да съберат мънистата от посещението на четирите обекта по време на „Нощта“, че имат време да изработят своите оригинални творения до 03.10.2013 г. На тази дата всички, които желаят да се състезават трябва да донесат произведенията си в РИМ – Стара Загора. На 05.10.2013 г. с най-атрактивните от тях ще бъде организирана изложба, а музейно жури ще определи трите най-красиви и интересни изделия, които ще спечелят награди.

    Печелившите номера от томболата на играта „Намери своята муза“ ще бъдат оповестени утре – 01. 10. 2013 г. на сайта, фейсбук страницата ни и на информационно табло в РИМ. Наградата си може да получите до 10. 10. 2013 г. на сувенирния щанд в музея срещу представяне на билета от „Нощта на изкуствата“ и листчето с печелившия номер.

    Регионален исторически музей иска да отправи сърдечни благодарности към всички доброволци, благодарение на които „Нощта на изкуствата“ стана възможна. Изключително сме признателни на:

- момичетата от класа по актьорско майсторство на Диана Найденова от НУМСИ „Христина Морфова“, които с лекота и грация се превъплътиха в образите на красивите музи и провеждаха играта „Намери своята муза“ в музея и музейните обекти през цялата вечер;

- момичетата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, които изиграха образите на музите Урания и Ерато;

- трио „Реверанс“, чийто музикален фон съпровождаше посрещането на музите;

- Държавна опера – Стара Загора, които осигуриха атрактивните костюми на музите;

- младите и изключително талантливи музиканти Кристиан Димитров, Боби Генев, Красимир Гешев и Виктор Герджиков, които освежиха обстановката с прекрасния си концерт;

- малките грациозни гимнастички от клуб „Спортна гимнастика“ с ръководител Ирина Руняшка;

- мрежа „Хлебни къщи“, които бяха много атрактивни с тяхната демонстрация на месене на хляб;

- трио Гранди тенори и певческия хор на читалище „Родина“, които изнесоха концерти в „Музея на религиите“.

Спонсори на „Нощ на изкуствата 2013“ в Регионален исторически музей – Стара Загора:

  • МОЛ „ГАЛЕРИЯ” – СТАРА ЗАГОРА
  • РЕСТОРАНТ  „ ИМПЕРИЯ” – СТАРА ЗАГОРА
  • ПИЦАРИЯ „LA CASA” – СТАРА ЗАГОРА
  • ФРИЗЬОРСКИ САЛОН „ ФЕШЪН” – СТАРА ЗАГОРА
  • МАГАЗИН „ЕМ АРТ” – СТАРА ЗАГОРА
  • КАФЕ „AUGUSTA”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

постоянна експонация

Децата ще изработят и украсят традиционни дрянови...
Изложбата представя монети, употребявани от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!