179 години от рождението на Кольо Ганчев

  На 5 февруари,  преди 179 години, е роден бележитият старозагорец Никола (Кольо) Ганчев. Появява се на бял свят в семейството на търговеца Ганчо Стоянов Петров и Марийка Петрова Велева.

   Учи в Стара Загора, като през 1862 година завършва пети клас в Светиниколското мъжко училище. Там негови учители са Атанас Иванов, Тодор Шишков и Любомир Младенов. От това време датира приятелството му с Васил Иванов Кунчев, бъдещия Апостол на свободата. Упорито се самообразова, като е един от най–начетените хора в града.

   Работи като часовникар, но поради проблем с очите се насочва към обущарството. Организира различни театрални представления и сказки в градското читалище. Член е на оркестъра към читалището.

   По-късно е избран за председател на Старозагорския революционен комитет и изпълнява тази длъжност в периода 1869 – 1875 г. След гибелта на Левски, през 1873 г. участва в общо събрание на БРЦК в Букурещ, където е представител на всички южнобългарски комитети.

   Участва дейно в подготовката и провеждането на Старозагорското въстание, като след неговия провал е задържан. Съден и обесен на 31 май 1876 година в Стара Загора.

    Днес на негово име са кръстени квартал и улица в града, а негов скромен паметник краси една от градските градини.

 

 

постоянна експонация

Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (...
Изложбата „Спомени за бащината къща“ представя...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!