18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата

  На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. Този ден е повод да привлечем вниманието на нашата общественост да оцени изключително богатото културно-историческо наследство, което са ни оставили хората живели по тези места в продължение на хилядолетия, да го съхрани и предаде на идните поколения.

  Животът на това благословено място в полите на Средна гора не е прекъсвал от Новокаменната епоха – края на VII –VI хил. пр. Хр. до наши дни.

  Днес с право се гордеем с уникалната си двуетажна неолитна къща, която е най-добре запазената и с най-богат инвентар в Европа. Тя е консервирана и съхранена «in situ» в специална защитна сграда, превърната в Музей ”Неолитни жилища”. Включена е през 1984 г. в индикативната листа за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

  В м. Мечи кладенец на 7 км. северозападно от Стара Загора се намира най-големият рудодобивен център през Каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.) в Европа. В продължение на хилядолетие на това място се е добивала медна руда и са се изработвали медни изделия, които са задоволявали нуждите от метал на древните общества в Югоизточна Европа. Благодарение на това се е развила блестяща халколитна култура без аналог и в следващите исторически епохи.

  В централната част на съвременния град се намират руините на античния град Августа Траяна. Форумният му комплекс обхваща площ от 7 дка. Проучени и реставрирани са западната порта, двете крепостни стени, от които първата е построена  в края на  ІІ в., а втората в края на V в. и началото на VІ в. На площада, покрит с каменни плочи, се издига постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки, завършващи с величествена колонада и арки. Тук се намират и градските терми (бани), построени в средата на ІІ в. От западната порта на античния град започва отлично запазената главна улица (decumanus maximus), продължаваща в източна посока, където се намират проучени останки от 36 магазина.

  През Античността в града е работила активно голяма мозаечна школа. За дейността ѝ свидетелстват многобройните открити подови мозайки в частни и обществени сгради.  Един от шедьоврите на мозаечното изкуство от тази епоха е експонираната в РИМ – Стара Загора мозайка „Дионисиево шествие” .

  Градът ни притежава и един уникален Архитектурен комплекс „Музей на религиите”. На това място са открити останки от ритуални практики от Ранната желязна епоха, Античността, Средновековието и Османския период. Невероятни шедьоври на средновековното изкуство, част от експозицията на музея, са каменният релеф – лъвица с лъвче, бронзовата матрица за изработване на икони „Благовещение”, разнообразни накити и други.

  За живота и бита на богатото старозагорско семейство от края на XIX в. и началото на  XX в.  научаваме като се потопим в атмосферата на Къща-музей „Градски бит, XIX в.”.

  Музеят в нашия град притежава най-богатата праисторическа колекция в Европа, много богати колекции от антично стъкло и бронз, ценна нумизматична сбирка, предмети и документи разкриващи важни страни от живота на обществото  от новата и най-новата ни история.

  В навечерието на Международния ден за опазване на паметниците на културата, екипът на РИМ – Стара Загора  изказва своята голяма благодарност към хората и институциите, които работят и са отдадени на каузата за опазване и съхраняване на богатото ни културно-историческо наследство.

  Повече за  „Музей в извънредно положение”  вижте тук:

http://zagoranews.bg/2020/04/09/%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9-%d0%b2-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b5/?fbclid=IwAR0Twekhncsxlws0_CQTXGKxLjdUMpj1uOQ-jZobm430NpQpFsxG2bofHGM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 25 септември 2020 г. се проведе Нощ на...
На 12 декември /четвъртък/ 2019 г. от 11:00 ч. в...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!