БРОНЗОВО КОТЛЕ С ПОДВИЗИТЕ НА ХЕРАКЪЛ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

 

БРОНЗОВО КОТЛЕ С ПОДВИЗИТЕ НА ХЕРАКЪЛ

 

Котлето е част от изключително богатата колекция от бронзови съдове от античния период, съхранявана в РИМ-Стара Загора. Открито е при спасителни археологически проучвания в м. Трите могили, край гр. Стара Загора през 1960 г.

 

Изработено е от масивен бронз, като тялото е излято в калъп. Дъното му е струговано, представено като ниско столче. Допълнително към тялото са прикрепени две уши, през които преминава дръжка.

 

Външната повърхност на тялото е украсена с релефни изображения на дванадесетте подвига на Херакъл, разделени в два пояса. Последователно са представени: битката с Немейския лъв; убийството на Лернейската хидра; залавянето на Керинейската кошута; укротяването на Еримантския глиган; почистването на Авгиевите обори; унищожението на Стимфалските птици; укротяване на Критския бик; кражбата на конете на цар Диомед; вземането на златния колан на царицата на амазонките Хиполита; кражбата на кравите на Герион; вземането на златните ябълки на Хесперидите; укротяването на Цербер-кучето, пазител на подземното царство.

 

Почитането на Херакъл е широко разпространено в целия античен свят. Голяма част от царете и аристокрацията се смятали за негови потомци. Почитан е като символ на сила, мъжество и справедливост. В негова чест са устройвани специални празненства с игри - Хераклеи.

 

Котлето се датира в средата на II век и вероятно е произведено в някои от работилниците за бронзови съдове в Южна Италия.

 

 

Мария Камишева, завеждащ отдел „Антична археология” в РИМ-Стара Загора

постоянна експонация

ГРИВНА (КУБЕЛИЯ) ОТ СТАРОЗАГОРСКО, XIX ВЕК
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!