Експонати

През 1935 г. в училищната историческа сбирка на с. Диня е предадена уникална глава от керамична антропоморфна фигурка.
Короната, носена от първия старозагорски митрополит Методий, е изработена от твърд материал. Обвита е в светлосин лъскав плат, избродиран с растителни орнаменти от сърма.
Грамота на старозагореца Георги Славов, в която е отбелязано награждаването му с военно отличие.
Първият македонски владетел, който сече златни монети е Филип II Македонски.
Християнската религия възниква в недрата на римското общество през I в., като религия на бедните жители от града и селото, на робите. Постепенно тя променя своята насоченост, издига свои теоретици.
В епохата на Възраждането, и особено през XIX век, в българските земи златарството процъфтява. Майсторите смесват различни елементи, съчетават ги в своеобразни композиции и се ражда оригинално народно изкуство.
Мраморната статуя е открита случайно през 1978 г., при изкопни дейности за канал в очертанията на античния град, северно от централната улица декуманус максимус. За съжаление значителни части от скулптурата липсват: отчупени са главата на Орфей и по-голямата част от фигурално украсената рамка.
В архива на дружество „Августа Траяна“, съхраняван в РИМ-Стара Загора, е запазена Почетна книга на дарителите от Стара Загора за този фонд. Тя ни дава информация за старозагорци - лекари, адвокати, търговци, фабриканти и учители, отделили от средствата си за опазване на старините в България.

постоянна експонация

На 23 септември 2022 г. в Стара Загора за...
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!