ЕЛЕКТРИЧЕСКА МАШИНА ЗА КЪДРЕНЕ „WELLA JUNIOR“

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

ЕЛЕКТРИЧЕСКА МАШИНА ЗА КЪДРЕНЕ „WELLA JUNIOR

 

Електрическата машина за къдрене е произведена през 30-те години на ХХ в. от немската фирма „Wella“. Тя е използвана в бръснаро-фризьорски салон „Христинка“ в Стара Загора.

 

Един от най-добре оборудваните салони в града е разположен на бул. „Цар Освободител“ № 90 (дн. бул. „Руски“), срещу сградата на Градските хали. Отваря врати през 1942 г. и работи повече от десетилетие. Собственици са Христинка и Никола Бонджеви. Тук старозагорки са можели да си направят красиви прически, да боядисат косата си с боите на известните марки Wella и Londa, да се запознаят със списания в областта на модата, поръчани специално от Германия. Салонът „извършва гарантирано фризиране с всички видове апарати, финни ондулации, маникюр, къдрене, боядисване с български и европейски бои и всичко нужно за дамския свят“ За целта разполага още с електрически маши за оформяне на косата, сешоари, парфюми и др.

 

След национализирането на фризьорския салон, Христинка Бонджева продължава да се грижи за редовните си клиентки в къщи. Част от инструментите и боите, използвани от едни от най-модните фризьори в града са запазени от дъщеря им Мария Бонджева, а днес се съхраняват във фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора.

 

Райна Антонова-Тончева,

гл. уредник

зав. отдел „Нова история“

Регионален исторически музей – Стара Загора

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!