УЧЕБНИТЕ ПОСОБИЯ ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКОТО УЧИЛИЩЕ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

УЧЕБНИТЕ ПОСОБИЯ ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКОТО УЧИЛИЩЕ

 

На 1 март 1841 година в Стара Загора е открито първото новобългарско  светско училище – Светиниколското. То се намира в тогавашната махала ,,Мисироглу”, до църквата ,,Свети Николай ”. Създадено е по инициатива на Александър Екзарх, х. Господин Славов и Иванчо Стоянов - видни старозагорски общественици. За негов пръв учител е назначен Атанас Иванов. През 1842 г. той въвежда Белланкастерската взаимоучителна метода, разработена от британските педагози - Бел и Ланкастър.

От 1855 г. до 1858 г. в Светиниколското училище учи и Васил Иванов Кунчев, бъдещият Апостол на свободата, който по това време пребивава с вуйчо си в Хилендарския метох.

В новооткритото, а по-късно и в други взаимни училища се преподава граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика,  вероучение, землеописание.

Сред  учебните пособия на учениците са пясъчник, панакида, калем, паче перо и дивит.

На първия чин сядат най-малките и се учат да пишат, като изписват буквите върху пясъка с пръст или клечица.

Следващите чинове са определени за деца, които пишат буквите, сричките, думите и цели кратки изречения с калем (пръчица със заострен край) върху панакидата.  Тя представлява дървена дъска от бук, ясен или явор, която намазана с восък служи за писане, смятане и четене. На нея учителят изписва азбуката. След изучаване на един урок тя се рендосва, остъргва или измива добре, за да се подготви за написване на новия урок.

На последните редове сядат най-големите и напреднали ученици, които пишат върху хартия с перо и мастило. За писец използват паче, пуешко или орлово перо. За мастилото - горят шикалки, кълцат ги, пресяват ги и смесват праха с бъз.

Важно помагало на учениците е дивитът, направен от тенекия или мед. Пособието има две отделения - мастилница и продълговата част за перото.

Черната дъска е закачена на стената зад учителя и е разграфена от едната страна на редове, а от другата - на квадратчета.

В края на учебната година (11 май) се провежда годишен изпит. На него присъстват родители и видни граждани, обстановката е тържествена, а най–добре представилите се ученици получават грамоти.

Развитието на новобългарската просвета през Възраждането има важно значение за българската история. Възрожденското училище е израз на стремежа на българите да съхранят своята духовност и култура.

 

На снимките са представени възрожденски учебни пособия от фонда на РИМ-Стара Загора.

 

Петьо Мирчев,

Уредник отдел „История на българските земи XV-XIX в.“

 

 

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!