СКИ И ЩЕКИ "SCHAEFER SPORT"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“

 

СКИ И ЩЕКИ "SCHAEFER SPORT"

 

Ски и щеки марка „Schaefer sport“, произведени от Швейцарската фирма „Staubis alpinа” през 1926 г. Ските се използват за спускане и слалом, дължината им е 2,10 метра. Имат метални автомати и кожени ремъци за закопчаване на обувките. Пред автомата са гравирани цифрите 3,145 и буквата Н. Щеките са изработени от бамбук, с кожени ръкохватки и метални ремъчета (дължина 44 см.).

Принадлежали са на Николай Начев Коев, завършил фармация в Лозана, Швейцария. Завръщайки  се в родния си град, работи в аптеката на баща си Начо Коев. Запазва любовта към зимните спортове и туризма. В този период в Стара Загора само няколко души разполагат със собствени ски, донесени от чужбина. Скиорите се спускат по възвишенията на Аязмото и близките хълмове на Средна гора.

Николай Начев умира през 1933 г. Ските се съхраняват дълги години в семейството му, а в началото на XXI в. са дарени на музея от внука му Николай Гичев.

 

Райна Антонова-Тончева

Главен уредник, зав.отдел „Нова история“

 

 

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!