МРАМОРНА СТАТУЯ НА ОРФЕЙ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

МРАМОРНА СТАТУЯ НА ОРФЕЙ

 

   Легендата разказва, че Орфей бил син на легендарния тракийски цар Ойагър и нимфата Калиопа. За неговата родина обикновено се определят земите между реките Места и Марица, по южните склонове на Родопите. Той обиколя редица страни по света, участва в похода на агронавтите. След завръщането си се жени за прекрасната Евридика. Трагедията, която Орфей изживява след смъртта и, става синоним на най-трагичния завършек на любовта между двама съпрузи. Според една версия Орфей се самоубил от мъка по Евридика; според друга – той бил разкъсан от екзалтираните тракийки.

   Мраморната статуя е открита случайно през 1978 г., при изкопни дейности за канал в очертанията на античния град, северно от централната улица декуманус максимус. За съжаление значителни части от скулптурата липсват: отчупени са главата на Орфей и по-голямата част от фигурално украсената рамка.

   Скулптурата представя Орфей приседнал на едно дърво. В дясната си ръка държи лира, а лявата е положена върху инструмента. Фигурата на певеца е представена реалистично, с високо художествено майсторство. Главата липсва. Всички елементи в статуята са предадени чрез дълбок, почти триизмерен релеф и това дава голяма пластичност и раздвиженост на фигурите. Около фигурата на Орфей е оформена ажурно изработена декоративна рамка, върху полето на която, са изобразени фигури на диви животни - лъв, бик, пантера и гущер. Запазени са следи и от ходило на човешки крак. Фигурите върху рамката са изпълнени в сравнително по-нисък релеф.

   Откриването на статуята има голямо значение за изясняването на елементи от духовния живот в Августа Траяна. Това е вторият паметник, свързан с култа на Орфей от града. Другият представлява надпис-епиграма, изчукана върху каменна подставка. В момента той се съхранява в НАИМ-БАН, София. В нея се прославя Орфей, който със своята песен омагьосвал всички животни, птици, влечуги и дървета. Възможно е двата паметника да принадлежат на един и същ култов ансамбъл, посветен на Орфей. В превод надписа гласи:

   „На добър час! Терес посвети на Пеон [Лечителя, т. е. Аполон] изящно изработена статуя на приятеля на Аполон Орфей, който успокояваше с гласа си и със съзвучията из под ръцете си, зверове, дървета, влечуги и птици."

   Мраморната статуя се датира в периода края на II-началото на III век.

 

Мария Камишева,

завеждащ отдел „Антична археология” в РИМ-Стара Загора

постоянна експонация

На днешния ден е роден бележитият старозагорец...
Показани са банкноти, характерни за съответните...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!