Най-ранната мраморна антропоморфна фигурка, открита в Европа

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ-Стара Загора

 

РИМ-Стара Загора стартира нова рубрика, с която има за цел да запознае публиката с най-впечатляващите експонати от богатите си колекции.

 

Всяка седмица ще ви представяме интересни артефакти, които свидетелстват за начина на живот на обитателите на Старозагорския регион хилядолетия назад във времето. Музейният експонат носи духа на епохата, към която принадлежи. Той разказва история – за бита на нашите предци, за техните вярвания, естетика, за представите им за заобикалящия ги свят. Помага ни да разберем как са се развивали технологиите, науката, изкуството.

 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

 

Изданията на рубриката ще бъдат публикувани на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

Първият експонат, който представяме, е най-ранната мраморна антропоморфна фигурка, открита в Европа. Тя се отнася към ранния неолит – края на VII и началото на VI хилядолетие пр. Хр. Открита е в гроб в неолитните пластове на Азмашката селищна могила в Стара Загора.

 

Изработена е от ситнозърнест мрамор и повърхността й е полирана. Представена е богинята майка, символ на раждането и плодородието и на вечния кръговрат в природата. Горната част на тялото е предадено схематично без да са представени подробности от човешкото лице и тяло. Веждите, носа и устата са загатнати с тънки врязани линии. В тилната част на главата с две дебели врязвания е представена прическа, а ръцете са два конусовидни израстъка, разперени встрани. Долната част на фигурката е с подчертана стеатопигия – подчертаване на седалищните части и бедрата. Половият триъгълник е очертан с врязани линии.

 

Този шедьовър на неолитната пластика бе включен в голяма международна  изложба – „Наследството на Земята от неолита до наши дни“, организирана от музея в град Лион, Франция.

 

Изложбата бе открита на 2 април 2021 г. и е преминала при голям интерес, както от страна на научния свят, така и сред многобройните посетители на музея. В началото на месец март тази година интересният експонат се завръща в Стара Загора. Любителите на праисторическото изкуство могат отново да го видят в експозицията на музей „Неолитни жилища“.

 

Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора

 

 

 

Мраморна антропоморфна фигурка, ранен неолит (края на VII - началото на VI хил. пр. Хр.), Азмашка селищна могила, Стара Загора

 

 

Мраморна антропоморфна фигурка, ранен неолит (края на VII - началото на VI хил. пр. Хр.), Азмашка селищна могила, Стара Загора - детайл 

постоянна експонация

ГРИВНА (КУБЕЛИЯ) ОТ СТАРОЗАГОРСКО, XIX ВЕК
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!