НЕВЕСТИНСКИ ПАФТИ, ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА XIX в.

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ-Стара Загора

 

РИМ-Стара Загора стартира нова рубрика, с която има за цел да запознае публиката с най-впечатляващите експонати от богатите си колекции.

 

Всяка седмица ще ви представяме интересни артефакти, които свидетелстват за начина на живот на обитателите на Старозагорския регион хилядолетия назад във времето. Музейният експонат носи духа на епохата, към която принадлежи. Той разказва история – за бита на нашите предци, за техните вярвания, естетика, за представите им за заобикалящия ги свят. Помага ни да разберем как са се развивали технологиите, науката, изкуството.

 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

 

Изданията на рубриката ще бъдат публикувани на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

Невестинските пафти са неотменна част от традиционната българска женска носия и показват прехода на жената от един социален статус в друг. Те са  произведения на възрожденското златарско изкуство и освен че са символи на плодовитост, в дълбоката си същност са силен апотропей срещу злите сили.

 

В колекцията на РИМ-Стара Загора се съхраняват пафти, изработени с различни техники и с разнообразни изображения, от сребро и примеси на медна основа, позлатени и със седефени плочки, палметообразни, кръгли, продълговати.

 

Представяме кръгли ковани сребърни пафти със странична ажурна наставка. Декоративното оформление е с растителни орнаменти от клонки и цветове в гирлянд, разположени около централната фигурална украса. Закопчалката е покрита с елипсовидно пафте с ажурна розета в средата. Пафтите са от втората половина на ХIХ век и са характерни за Тракийския регион, вкл. и за Старозагорско. Дарени са на музея в началото на 60-те год. на ХХ век.

 

доц. д-р Евгения Иванова,

завеждащ отдел "Етнография", РИМ-Стара Загора

 

постоянна експонация

ГРИВНА (КУБЕЛИЯ) ОТ СТАРОЗАГОРСКО, XIX ВЕК
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!