ОЛОВЕН МЕДАЛЬОН С ОБРАЗА НА СВ. ТЕОДОР ТИРОН ОТ МАНАСТИРА В М. „БОРОВ ДОЛ”

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

 

ОЛОВЕН МЕДАЛЬОН С ОБРАЗА НА СВ. ТЕОДОР ТИРОН ОТ МАНАСТИРА В М. „БОРОВ ДОЛ”

 

 

Оловният медальон с образа на св. Теодор Тирон е открит в късната есен на 2014 г. при сондажни археологически проучвания в местността „Боров дол”, намираща се на 4-5 км североизточно от Стара Загора, в землището на с. Змейово. Според местно поверие, на това място е погребан княз Борис I Михаил. Околните върхове носят старинни български имена – Патрахила, Столица, Българско кале. В близост до проучвания терен е местността Беш бунар, където са открити световно известните старозагорски средновековни каменни релефи с изображения на лъвица с лъвче, лъв, двуглав орел, пауни и грифон.

 

При сондажните археологически проучвания в местността Боров дол са разкрити част от основите на черква със средновековни стенописи, които са запазени до височина около 70-80 см. В непосредствена близост от източната страна на черквата археолозите се натъкват на погребение на монах, с глава положена на каменна плоча. Единственият открит атрибут е оловният медальон с образа на свети Теодор Тирон, поставен на гърдите му.

 

Св. Теодор Тирон е небесният покровител на Стара Загора през вековете, което прави медальона изключително ценен за историята на града. Векове наред върхът на Аязмото е почитан заради мощния извор, чийто води стават лековити в деня на св. Теодор Тирон. Според народната памет, там е покръстен княз Борис I Михаил. Там е бил най-старият и почитан манастир – лавра в района на Стара Загора, с патрон Теодор Тирон, небесен покровител на Стара Загора. Затова и празникът на града в продължение на векове се чествал на Тодоровден, като се организирал и голям пролетен панаир. На Аязмото в съседство с храма на „Св. Теодор Тирон“ и „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ на Тодоровден се е извършвала тържествена служба, на която присъствали хиляди хора от града и околните села. След 9 септември 1944 г. се организира само панаира, до 1987 г. когато официален празник на града става 5-ти октомври, денят в който е поставен основният камък за възстановяването му след Руско-турската война.

 

Медальонът се съхранява в РИМ Стара Загора, във  фонда на отдел „Средновековна археология”.

 

д-р Мариана Минкова,

зав. Отдел „Нумизматика” в РИМ-Стара Загора

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!