ОЛОВЕН ПЕЧАТ (МОЛИВДОВУЛ) НА ЙОАН АКСУХ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

ОЛОВЕН ПЕЧАТ (МОЛИВДОВУЛ) НА ЙОАН АКСУХ

 

Оловният печат (моливдовул) на Йоан Аксух е открит  при археологически разкопки през 2006 г. в централната градска част на Стара Загора, която влиза в защитения  резерват Августа Траяна-Берое.

 

Оловните печати (моливдовули) са използвани при кореспонденцията през средновековието.  Върху печатите освен изображения на светци се обозначава името на лицето с неговия ранг, което изпраща кореспонденцията.  През печата е минавал шнур, който скрепя сгънатия  на руло лист.

 

Йоан Аксух, тюрк по рождение (вероятно селджук) е лицето, което изпраща кореспонденцията. Пленен е при завладяването на Никея от Боемунд от Тарент през 1097 г. и пратен при император Алексий I Комнин. Той е на същата възраст като  сина на византийския император Йоан II Комнин, с чийто син израства  и получава императорската подкрепа и приятелство.  През 1118 г. е въведен в ранг севаст и велик доместик, което е изписано и върху намерения печат. Печатът е свързан с кореспонденция изпратена от Йоан Аксух до лице в Берое. Може да се датира на 1123 г. когато е последната печенежка война, която Йоан II Комнин започва от Вероя (дн. Стара Загора). Не е изключено да е свързан обаче и с неколкократните пребивавания на император Мануил I Комнин в Берое. Известно е, че императорът е презимувал в града през зимата на 1154., като събирал войска и през пролетта на 1155 г. потегля срещу унгарците.

 

Печатът е пробит и  носен като медальон в един по-късен период. Изложен е в постоянната експозиция на музея, раздел „Средновековие”.

 

д-р Мариана Минкова, зав. отдел „Нумизматика” в РИМ - Стара Загора

 

 

постоянна експонация

На днешния ден е роден бележитият старозагорец...
Показани са банкноти, характерни за съответните...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!