СНИМКА - АБИТУРИЕНТКИ ОТ СТАРОЗАГОРСКАТА ДЕВИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

СНИМКА - АБИТУРИЕНТКИ ОТ СТАРОЗАГОРСКАТА ДЕВИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ

 

Снимката е запечатила момичетата, завършили пълния курс на Девическата гимназия в Стара Загора преди повече от сто години. Шестокласничките са облечени с униформите на училището. В средата са техните учители – (от ляво на дясно) Трифон Тинков, Георги Байданов, Екатерина Желябова, Олга Урсу, директорът Атанас Т. Илиев, Теофано Попова, Райна Азманова, Димитър Тодоров и Райна Кметова.

От отчета на гимназията разбираме, че през учебната 1899/1900 г. в трите паралелки VI клас се обучават 121 момичета. Последният учебен ден е на 6 май, а в началото на юни полагат писмени зрелостни изпити по български и френски език и „педагогия“. Успешно се справят 78 ученички. Специално внимание се обръща на обучението по „педагогия“. На зрелостния изпит абитуриентките разработват темата „Какъв трябва да бъде народният учител?“. Дипломата от Девическата гимназия отваря пътя на много момичета в началото на ХХ в. към престижната учителска професия.

 

Райна Антонова

главен уредник, завеждащ отдел "Нова история" в РИМ-Стара Загора

постоянна експонация

Децата ще изработят и украсят традиционни дрянови...
Изложбата представя монети, употребявани от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!