УНИКАЛНА КЕРАМИЧНА ГЛАВА НА АНТРОПОМОРФНА ФИГУРКА ОТ С. ДИНЯ, СТАРОЗАГОРСКО

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

 

УНИКАЛНА КЕРАМИЧНА ГЛАВА НА АНТРОПОМОРФНА ФИГУРКА ОТ С. ДИНЯ, СТАРОЗАГОРСКО

 

 

През 1935 г. в училищната историческа сбирка на с. Диня е предадена уникална глава от керамична антропоморфна фигурка. Тя е намерена в праисторическата селищна могила,  намираща се на 1 км. южно от селото.

 

Моделирана е глава на върховен вожд-жрец.  Изображението легитимира представата на древните земеделци за неделимостта на богинята Майка и племенния вожд-жрец в отговорността им за природния и социалния цикъл.

 

В моделирането на лицата на мъжките антропоморфни фигури през късния халколит /края V хил. пр. Хр./, се  представят конкретни персонажи и особеностите на техните лица. Главата от с. Диня е изработена с невероятно майсторство. Носът и очите са моделирани реалистично, показани са веждите и миглите.

 

Ушите са големи с дупчици по тях, вероятно са имали медни обеци. Косата отпред е представена с хоризонтални врязани успоредни линии, които отзад преминават във вертикални. Те са запълнени с червена боя. Устата е представена с хоризонтална врязана линия и под нея са нанесени няколко плитки ямички. Това е специфичен белег за лице с висок ранг в тогавашното общество. Показва, че мъжките персонажи, представени в тези изображения придобиват нарастваща роля в социалната и обредна система на къснохалколитните земеделци по нашите земи.

 

Богатата колекция от антропоморфна пластика, която РИМ – Стара Загора притежава разкрива  сложната система от обредни дейности и представите на древните за заобикалящия ги свят и цикличността в природата и живота.

 

Любителите на праисторическото изкуство могат да се насладят на уникалния експонат в музей „Неолитни жилища“.

 

 

Петър Калчев

Директор на РИМ-Стара Загора

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!