ЗАКРИТА! Изложба "Нумизматичен салон 2023"

На 5 декември 2023 г. в малка изложбена зала на РИМ-Стара Загора бе открита традиционната изложба "Нумизматичен салон". Темата тази година е „Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй”.

Изложбата представя монети, употребявани от местното население през различните периоди от съществуването на Стара Загора, като се започне от времето на неоткритото предполагаемо тракийско Берое IV в. пр. Хр. и се стигне до османския период. Куратор е д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел "Нумизматика" към РИМ-Стара Загора.

 

Експонират се монети, които са открити само в самия град, но не и в околностите му или в близките села. Освен монети от разкопки са показани и монети от дарения, сред които дарения на основатели и активисти на Археологическото дружество „Августа Траяна” и видни старозагорци - Атанас Кожухаров, Димитър Сливков, Христо Райков, Атанас Илиев, Георги Русески,  от по ново време на Мария Влашка, арх. Ваня Тончева и др.

 

Специално внимание се отделя на монетите, сечени от Августа Траяна. Градът е имал правото да сече монети от император Марк Аврелий, началото на II в. до император Галиен, средата на III век. Между изложените монети има такива с оригинални сюжети, като богинята Тюхе с корона във вид на крепост с три кули, Речен бог в подножието на хълм с крепост (вероятно Аязмения връх), Крепостна порта и др. 

 

Акцентира се върху монетите от по-мащабно проучени обекти като Форума на Августа Траяна и открития наскоро и частично проучен Източен некропол на града, намиращ се в градинката при ул. „Христина Морфова”. Наблюденията върху монетите от този некропол и новооткритите в него черепи с изкуствена деформация позволяват да се направят изводи за етническия произход на някои от погребаните в него. По всяка вероятност се касае за алани, които са сродни на прабългарите и след 371 г. след сблъсък с хуните част от тях се отправят от местоживелищата си в Кавказ на запад като достигат и до Берое. Виден техен представител е Аспар, който спасява Берое от хуните в средата на V век. В чест на Аспар жителите на града издигат паметник, чийто постамент с надпис е запазен и до днес.

 

В изложбата са представени любопитни факти за периодите в които са циркулирали монетите, като се обръща внимание на античните и средновековни  имена на града, техния произход и значение. Любопитен факт е, че съвременното име на Стара Загора съдържа названието на Тервеловата област Загора, което е включено и в най-ранното (XV в.) османо-турско име на града Загра-и Ески хисар „Старата крепост на Загора”.

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!