ЗАКРИТА! Изложба „Нумизматичен салон’2022. Български банкноти от миналото“

На 7 декември 2022 г. се проведе откриването на традиционната изложба на РИМ-Стара Загора, посветена на Никулден и празника на банкерите. Темата тази година е „Български банкноти от миналото“.

 

Изложбата бе открита от г-жа Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ към Община Стара Загора и г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора.

 

Кураторът на изложбата и завеждащ отдел „Нумизматика“ в музея, д-р Мариана Минкова, направи кратко експозе на историята на печатането на български банкноти от края на XIX в. до 90-те години на XX в. Тя акцентира и върху най-интересните експонати, представени в изложбата.

 

Показани са банкноти, характерни за съответните периоди от историческото развитие на страната – Княжество България 1878-1908 г., Царство България 1908-1946 г., Народна Република България 1946-1990 г. и Република България от 1990 г.

 

Могат да бъдат видяни копия на първите български банкноти 20 и 50 лева, отпечатани в Санкт Петербург през 1885 година. Най-ранната оригинална банкнота в изложбата е 10 лв. от 1890 г., отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти, „орловки”, в обращение от 1904 до 1924 г. За пръв път приживе ликът на цар Борис III e отпечатан през 1924 г. върху емисията банкноти, известна като „Ботевка”. Заради фалшифициране, те са иззети от държавата, което ги прави особено ценни. Внезапната смърт на монарха осуетява подготвяната емисия през 1943 г. и вместо неговия портрет, е поставен този на 6-годишния му наследник Симеон II. Българските банкноти са с красив дизайн и върху много от тях могат да се видят фрагменти от картини на стари майстори като „Пазар в София” на Антон Митов, „Отец Паисий” на Иван Мърквичка, „Овчар със стадо” по гравюра на Феликс Каниц, „Орач” на Ярослав Вешин и много други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, САЩ и България.

 

Посетителите имат възможността да се полюбуват на красивите български банкноти и да запечатат лика си в специално изготвения образец на банкнота от 100 златни лева от 1917 г.

 

В изложбата са експонирани банкноти, снимки, документи и вещи от отделите „Нумизматика”, „Етнография” и „Нова история”.

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!