Закрита ! От снимачната площадка до музейната витрина - Закрита !

 

ЗАКРИТА !

 

 

    На 03. 10. 2013 г. в архитектурен комплекс „Музей на религиите“ бе открита гостуваща изложба с аксесоари и костюми от култовия български сериен филм „Капитан Петко войвода. Експонатите са автентични като голяма част от тях са изработени в края на XIX в., събрани са от различни селища в Беломорието - Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, родното място на Капитан Петко - село Доганхисар, от Ивайловградския и Елховския край.

    Изложбата се състои от 15 манекена с мъжки и дамски костюми, ямурлук, сая, няколко табла с фотоси от кадри от заснимането на сериите, две витрини с вещи и бижута.

   Студиото за игрални филми "Бояна" предоставя оригиналната колекция на Централния съвет на тракийските дружества, който на свой ред я подарява на село Светлен, община Попово, по случай 120-годишнината от пристигането там на преселници от Беломорието. Местното Тракийско дружество урежда експозиция в читалището по време на Националния тракийски събор, проведен на 29 август 1999 г. Сега експонатите се съхраняват в Историческия музей в Попово - роден град на покойния Димо Коларов, оператор на сериала, който продължава да събира зрители пред малкия екран.

    Изложбата е посветена на Деня на Стара Загора и 150-годишнината от рождението на Никола Каишев. Организирана е по инициатива на РИМ и Тракийско дружество "Одринска епопея".

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!