ЗАКРИТА! „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов“

Изложбата гостува от НПМ "Шипка-Бузлуджа". Тя представя Руско-турската война 1877-1878 г., бойния път на Българското опълчение - от Кишинев до Шипка и епичните боеве за Шипченския проход през погледа на командира на 3-а рота от 3-а опълченска дружина Стефан Кисов с откъси от книгата му „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“.

 

Във витрина посетителите могат да видят оригинали - снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война 1876 г., саморъчно написана записка, всички принадлежали на Стефан Кисов, както и трите издания на книгата му „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877-1878“ от 1897 г.,  1902 г. и 2017 г. Всички тези движими културни ценности са от фонда на НПМ “Шипка-Бузлуджа“.

 

Откриването се проведе на 26 февруари в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”. Изложбата бе представена от д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа” и открита от г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора. На събитието присъстваха г-жа Иванка Сотирова, зам. кмет на община Стара Загора и зам. областните управители  г-жа Петя Чакърова и г-н Красимир Червилов.

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!