Музей «Неолитни жилища»

 

        В западната част на Стара Загора се намира праисторическа селищна могила. Тя е с височина 8,5 м. и има диаметър при основата си 90 м. Първите обитатели на това място се заселват през новокаменната епоха (края на VІІ – VІ хил. пр. Хр.) и с малки прекъсвания животът тук продължава до бронзовата епоха (ІІІ хил.пр.Хр.).

При спасителни археологически проучвания през 1969 г. са разкрити останки от горяла къща, която е една от най-добре запазените и с най-богат инвентар двуетажна жилищна постройка в Европа от епохата на ранния неолит (начало на VІ хил. пр. Хр.). Тя е консервирана и съхранена «in situ» в специална защитна сграда. 
Къщата е с размери 10 Х 5,80 м. и е била висока 7 м. Изградена е от конструкция от забити в земята дървени колове, преплетени с пръти, която била обмазана с глина, премесена със слама. 
На първия етаж къщата е имала две помещения, а на втория етаж - едно. Тя е била обитавана от три семейства. На северните стени на жилищните помещения са били направени пещите, които са най-добре запазените от времето на неолита, разкрити до сега. До тях са каменните ръчни мелнички за стриване на зърно и големи керамични съдове – зърнохранилища, където се съхранявали зърнените запаси на обитателите на къщата. 
Във всяко от помещенията има около 60 керамични съда с разнообразна форма и украса, които след опожаряването на къщата са разпиляни по пода. 
В жилищата са запазени на място и три керамични колонки, които в горния си край са разклонени като бичи рога. Това са култови алтари, използвани за извършване на обреди от обитателите на къщата. Пещта, части от каменните ръчни мелнички и други съоръжения от втория етаж на къщата, са паднали на пода на жилищните помещения от първия етаж.
Заставайки пред откритите останки на неолитната къща пред нас се разкрива един свят на хора, живели на това място преди 8000 години.
В сутерена на сградата има експозиция «Праисторическото изкуство в Старозагорско». В нея могат да се видят прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.

 

 

 

Адрес:

ул. «Армейска» №20

тел.: 042 622 109

 

Входни билети:

Възрастни – 7.00 лв.

Пенсионери – 4.00 лв.

Ученици и студенти – 2.00 лв.

Групови посещения от 10 и повече лица – 6.00 лв.

Посетители в неравностойно положение – безплатно

 

Входни билети за възрастни с деца

– за възрастни – 4.00 лв.

– за деца над 7 г. – 2.00 лв.

– за деца под 7 г. – безплатно

 

Зимно работно време:

от 01.10. до 31.03.

Вторник - Събота

10:00 до 12:30 – 13:00 до 18:00 часа

Билетна каса до 17:30 часа

Почивни дни:

Неделя и Понеделник

 

Лятно работно време:

от 01.04. до 30.09.

Вторник – Неделя

10:00 до 12:30 – 13:00 до 18:00 часа

Билетна каса до 17:30 ч.

Почивен ден:

Понеделник

 

Музеят се обслужва от екскурзовод и разполага със сувенирен щанд.

Западно от обекта има паркинг.

На подхода към него е поставена информационна

табела за музей «Неолитни жилища».

Музей «Неолитни жилища»
Музей «Неолитни жилища»
Музей «Неолитни жилища»

постоянна експонация

От 01.04. до 30.09. музей "Неолитни жилища...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!