Изкуството на Тибет

Над 100 експоната, свързани с бита, религията и културата на Тибет ще бъдат показани в изложба. Експонатите са притежание на Исторически музей Димитровград, подарени са от Посолството на КНР. Експозицията се открива на 4 декември от 17.30 часа в Музея на религиите и може да бъде разгледана до края на март догодина.

    Един от най-интересните експонати е тибетската света пагода Бодхи. Вътрешността й е предназначена за съхраняване мощите на известни монаси. Обвита е с 5 цветни Хада - шалове, символизиращи петте вида мъдрост на Буда.

 

    Мистиката на Изтока намира отражение в изложените маски на демони и пазители.
Интерес представляват т. нар. "Танки", цветни бродирани или рисувани свитъци от плат, коприна или хартия, чийто картини пресъздават главно обичаите на обществото и засягат различни сюжети, основно религиозни. Изложбата показва и интериор на типичен тибетски дом. Внушителни по размери са двата музикални инструмента, "тончин", издаващи специфичен звук на ревящ слон. Сценичен костюм за тибетската опера "Венба" и типични дрехи на фермери и женски носии от миналото на тибетското общество намират също място в изложбата. Представя се е и ювелирното изкуство на старите тибетски майстори на бижута.

 

 

Изложбата ще продължи до 31 март 2013 г. 
Експонатите са притежание на Исторически музей Димитровград,
подарени са от Посолството на КНР. 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!